Workshop, 2018

Leerfabriek Prodent

Organisatie workshop i.s.m. de ErfgoedAcademie en het Nationaal Centrum voor Erfgoedopleidingen.

Thema van het zevende Nationaal Monumentencongres op donderdag 8 november 2018 in de Prodentfabriek in Amersfoort luidt ‘Erfgoed is van ons allemaal – toch?’ De waarde van erfgoed ligt in de combinatie van gebruik, de maatschappelijke en de cultuurhistorische betekenis. De impact van erfgoed verschilt niet alleen tussen plekken, personen en groepen, maar verandert ook in de tijd. Het krijgt door de maatschappij telkens opnieuw inhoud en betekenis. Van opleidingen vraagt het om een combinatie van ambachtelijkheid, creativiteit en innovatie op inhoud en vorm.  

Tijdens het congres organiseerden de ErfgoedAcademie (EA, Ina Roterdink), de Reinwardt Academie (RWA, Nancy van Asseldonk) en de Nationaal Centrum voor Erfgoedopleidingen (NCE, Benno van Tilburg) een ontdekkingstocht op locatie onder leiding van leerlingen, studenten, deelnemers en docenten. Deelnemers aan de workshop bekeken het terrein door drie verschillende brillen.

Leerlingen van de opleiding Professional Restauratie (NCE) toonden de bouwkundige benadering van de herbestemmingsopgave. Welke restauraties zijn uitgevoerd, waarom en hoe? Studenten van de hbo-bachelor Cultureel erfgoed (RWA) keken door de bril van de bezoeker naar de voormalige fabriek. Wat is het verhaal van de Prodentfabriek en hoe wordt het verteld? Alumni van de leergang Erfgoedfilosofie (EA) keken naar de herontwikkling: welke keuzen zijn gemaakt, wie waren daar bij betrokken, welke visie lag daaraan ten grondslag. Hoe heeft het uitgepakt, hier, en ook elders in de stad?

In een afsluitende plenaire discussie werd ‘de opleiding van de toekomst’ besproken. Wat is de meest dringende opgave en hoe kunnen de opleidingen daarin voorzien? Hoe ziet de ideale opleiding eruit? En welk concrete leeromgeving(en)  zijn vertegenwoordigd tijdens het congres?