Onderzoek, 2013-2017

Heritage Lab

 

Amsterdam Creative Industries Network

Coördinator Heritage Lab. Het Heritage Lab is één van de labs in het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN), een Centre of Expertise, opgericht door Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In de labs werken lectoren en onderzoekers, docenten en studenten samen met creatieve bedrijven aan maatschappelijke vraagstukken. Praktijkgericht onderzoek staat in de Centres of Expertise centraal.

Het Heritage Lab is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de Academie van Bouwkunst en de Reinwardt Academie. Herbestemming was voor beide academies een relevant en actueel thema en speerpunt in de lectoraatsprogramma’s  De eerste jaren stond het lab onder leiding van Jarrik Ouburg; in 2015 nam ik het van hem over. Vanaf 2020 is ACIN verder gegaan onder de naam Centre of Expertise for Creative Innovation.

Focus van het Heritage Lab in de eerste fase was de rol van erfgoed en ontwerp in de transitie naar een meer duurzame en inclusieve samenleving en de implicaties voor onderwijs, onderzoek en werkveld.

Heritage Lab, Poster projecten, 2016.

Onderzoeksvragen Heritage Lab

Veranderingen in de samenleving - denk aan globalisering en verstedelijking, aandacht voor sustainability en cocreatie - monden uit in bewegingen als new urbanism en new museology. In de huidige Nederlandse conditie is tegenwoordig veel van het land bebouwd, bestemd of in gebruik. Inmiddels werken we op een ‘tabula scripta’, een beschreven lei. De focus verschuift hiermee naar een herwaardering van en het werken met het ‘bestaande’.

Naast fysieke transformaties is er een groeiende aandacht voor sociale en ecologische duurzaamheid, bottom-up initiatieven krijgen meer kans. In deze veranderende maatschappelijke context verandert ook de betekenis van erfgoed. Erfgoed kan vice versa een rol van betekenis vervullen in deze transitie. De relatie tussen erfgoed en de veranderende samenleving staat in het Heritage Lab centraal. Dit leidt tot de volgende twee hoofdvragen:

1. Verandert onze kijk op erfgoed als gevolg van de veranderingen in de samenleving?
2. Welke rol kan erfgoed spelen in de transitie naar een meer duurzame en inclusieve samenleving?

Zowel ontwerper als erfgoedprofessional zal zich tot het verleden en het heden moeten verhouden om een nieuwe en gedurfde stap in de toekomst te kunnen zetten. Het Heritage Lab buigt zich over de rolveranderingen in de ontwerp- en erfgoedwereld die leiden tot andere manieren van waarnemen en waarderen, ontwikkelen en creëren.

Enkele gerealiseerde projecten

 

GET REAL!, La Cascade / Amsterdam – Sloterdijk o.l.v. Nancy van Asseldonk i.s.m. Failed Architecture, 2015. Lees verder →

STRAATWAARDEN, o.l.v. Riemer Knoop, 2015-2017. Lees verder →

FELIX’S NEW CLOTHES, o.l.v. Jarrik Ouburg (Academie van Bouwkunst), 2014.

SUSTAINISM LAB, Artist in Residence Michiel Schwarz, o.l.v. Riemer Knoop, 2013-2015.

BENNO PREMSELA. Tentoonstelling Benno Premselahuis o.l.v. Mario Jellema, 2016.